Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Domowa pasta tahini

Utworzono dnia 19.03.2020

Domowa pasta tahini

Składniki:

- 1 szklanka nasion sezamu

- 3 łyzki oliwy z oliwek lub innej oliwy roślinnej

- odrobina soli do smaku

Przygotowanie:

Nasiona sezamu (można wcześniej podprażyć na suchej, gorącej patelni do momentu, gdy zaczną zmieniać kolor na lekko brązowy, przestudzić), umieścić w blenderze dodać resztę składników i zmielić na jednolitą masę. Tahini gotowe. Przechowywać w lodówce - w szklanym naczyniu może stać nawet miesiąc.  

Pasta ta to oskonały dodatek do chleba, składnik sosów, zup, koktajli i tajny składnik hummusu,  masła migdałowego.

Życzę smacznego !

Ciekawostka

Tahini zawiera ok. 18% białka, 26% węglowodanów i 48% tłuszczów.