Masło migdałowe
Składniki:
- 1 szklanka migdałów
- 1 laska vanilii
- 1 łyżeczka domowej pasty tahini
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 daktyle lub łyżka stewii
- mielony cynamon, kardamon
Przygotowanie:
Migdały najlepiej namoczyć na dzień przed przygotowaniem masła - dzięki temu zwiększy się przyswajalność witamin i mikroelementów. Zanim poddamy je obróbce po namaczaniu, powinny obeschnąć w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane migdały wrzucić do malaksera razem z olejem kokosowym, wanilią, pastą tahini, daktylami, cynamonem i kardamonem. Miksujemy do uzyskania lepkiej, błyszczącej masy. Masło przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego !
Kilka ciekawostek
Migdały - zawierają cynk - minerał, który odgrywa kluczową rolę w modelowaniu reakcji mózgu i organizmu na stres. Są również dobrym źródłem magnezu i witamin B2 i E - składników niezbędnych w okresach nasilonego napięcia nerwowego.
Kardamon - to przyprawa wspomagająca pracę układu oddechowego i układu krążenia. Przypisuje się jej również zdolność regulowania ciśnienia krwi, zapobiega zakrzepom, łagodzenia astmy i oczyszczania zatok. Dodatkowo oleje lotne kardamonu szybko zabijają bakterie w jamie ustnej i oświeżają oddech.