SAŁATKA Z DYNI
Składniki:
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w grubą kostkę dyni
- 2/3 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy extra vergine + do podania
- sól, pieprz, po 1/2 łyzeczki kurkumy, papryki i oregano
- 2 garście rukoli
- 150g sera typu feta
- 8 kawałków suszonych pomidorów
- opcjonalnie kapary
Sos:
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy np. dijon
- 2 łyzki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dynię (pokroić w grubą kostkę - może być mrożona). Dynię wymieszać z odcedzoną ciecierzycą, łyzką oliwy, startym czosnkiem, solą, pieprzem, kurkumą, papryką i oregano. Wyłozyć na blachę i piec ok. 15 minut do miękości dyni. Na talerzu rozłozyć rukolę, dodać upieczone warzywa, pokrojoną w kostkę fetę oraz posiekane suszone pomidory /opcjonalnie kapary. Całość doprawić w razie potrzeby, polać wczesniej przygotowanym sosem.
Życzę smacznego !