Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Sałatka z dyni

Utworzono dnia 19.03.2020

SAŁATKA Z DYNI

Składniki:

- 2 szklanki obranej i pokrojonej w grubą kostkę dyni

- 2/3 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka oliwy extra vergine + do podania

- sól, pieprz, po 1/2 łyzeczki kurkumy, papryki i oregano

- 2 garście rukoli

- 150g sera typu feta

- 8 kawałków suszonych pomidorów

- opcjonalnie kapary

Sos:

- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżki musztardy np. dijon

- 2 łyzki soku z cytryny

- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dynię (pokroić w grubą kostkę - może być mrożona). Dynię wymieszać z odcedzoną ciecierzycą, łyzką oliwy, startym czosnkiem, solą, pieprzem, kurkumą, papryką i oregano. Wyłozyć na blachę i piec ok. 15 minut do miękości dyni. Na talerzu rozłozyć rukolę, dodać upieczone warzywa, pokrojoną w kostkę fetę oraz posiekane suszone pomidory /opcjonalnie kapary. Całość doprawić w razie potrzeby, polać wczesniej przygotowanym sosem.

 

Życzę smacznego !