Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Utworzono dnia 17.03.2020

SKŁADNIKI:  

  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g bakłażana (1 mały)
  • 300 g cukinii
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 200 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
  • przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE: 

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W żaroodpornym garnku lub na dużej patelni, na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek.
  • Dodać pokrojonego w ok. 1,5 cm kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 - 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać surową kaszę jaglaną (uprzednio kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy, rosół lub bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) a na koniec posiekaną natkę pietruszki.
  • Po zagotowaniu przykryć garnek pokrywą lub przełożyć składniki do żaroodpornego naczynia z pokrywą (można też przykryć folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez ok. 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tarty, serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.

WSKAZÓWKI

  • Można użyć cukinii w kolorze zielonym i żółtym, oraz czerwonej i żółtej papryki.
  • Zamiast kaszy jaglanej można użyć ryżu lub kaszy pęczak.