Przepis pochodzi ze strony https://zdrowienatalerzu.pl/babeczki-z-jabluszkiem/
Składniki:
- mąka razowa - 0.5 szklanki
- mąka przena biała - 3/4 szklanki
- kardamon lub cynamon - 1/4 łyżeczki
- cukier, miód lub cukier kokosowy - 0.5 szklanki
- sól- 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- siemię lniane mielone lub chia seeds - 1 łyżka
- jabłko pokrojone w kostkę- 1 sztuka
- mleko roślinne (np.migdałowe) - 0.5 szklanki
- sok z cytryny - 1łyżka
- oliwa lub olej kokosowy - 1/4 szklanki
Instrukcja wykonania:
- Suche składniki mieszmy razem i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.
- Robimy "maślankę" przez wymiesznie mleka roślinnego z sokiem z cytryny. Czekamy ok. 2 min.
- Do "maślanki" dodajemy resztę mokrych składników.
- Łączymy i delikatnie mieszamy suche i mokre składniki.
- Pieczemy w temperaturze 190°C (375F) przez ok 20 min.
Smacznego!