Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Ciasto dyniowe

Utworzono dnia 24.03.2021

Składniki:              

biała mąka pszenna - 1 3/4 szklanki
ugotowana dynia, zmielona - 1 szklanka
woda lub mleko roślinne - 1/2 szklanki
olej - 1/2 szklanki
brązowy cukier - 1/2 szklanki
zmielone złote siemię lniane - 2 łyżki
soda do pieczenia - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia (bez aluminium) - 1 łyżeczka
cynamon lub kardamon - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki

Przygotowanie:

1) Suche składniki mieszamy razem w misce, natomiast cukier i dynię wraz z resztą mokrych składników miksujemy w blenderze.                                                                                 2) Łączymy suche i mokre składniki delikatnie mieszając. Wylewamy na blachę wcześniej posmarowaną olejem i mąką.
3) Pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy około 15 minut i dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto z blachy.

SMACZNEGO.