Zielony koktajl z gruszki, kiwi i natki pietruszki, z posypką z migdałów, pistacji i jagód goji. Super pożywka dla sprawnego mózgu.
Składniki koktajlu (1 porcja)
-
1 gruszka
-
1 kiwi
-
1 łyżka soku z limonki
-
100 ml wody
-
natka pietruszki – kilka gałązek w zależności od indywidualnych upodobań
-
do podania: suszone jagody goji, pistacje, płatki migdałowe, listki świeżej mięty
Wykonanie
-
Gruszkę i kiwi obierz ze skóry i przekrój na połówki.
-
Z gruszki wykrój gniazda nasienne.
-
Owoce zmiksuj w blenderze razem z natką pietruszki, sokiem z limonki i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
-
Zwróć uwagę, żeby natka pietruszki zmiksowała się na jak najmniejsze drobinki, tylko wtedy koktajl zyska aksamitną konsystencję i orzeźwiający, leciutko-pietruszkowy smak. Pietruszka nie powinna być wyczuwalna pod zębami w trakcie picia i jedzenia koktajlu.
-
Zmiksowany koktajl wlej do szklanki. Teraz czas na chrupką posypkę.
-
Płatki migdałowe, jagody goji i pistacje obrane z łupinek posiekaj na drobne kawałki, i posyp koktajl taką mieszanką. Na koniec udekoruj go jeszcze listkami mięty.