Przepis pochodzi ze strony: https://miastodzieci.pl/czytelnia/wielkanoc-w-wersji-light-przepisy/
Lekka sałatka wielkanocna bez glutenu i bez majonezu
• 50 g pora
• 50 g marchwi
• 1 małe jabłko (130g)
• 1 małe ogórki kiszone
• 4 łyżki kukurydzy
• 2 jajka
• 40 g komosy ryżowej
• 1 łyżka soku z cytryny
• 150 g jogurtu naturalnego
• 2 łyżeczki chrzanu
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/3 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka tymianku
WYKONANIE:
Opłukaną komosę ryżową gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 25 minut.
W między czasie gotujemy jajka na twardo.
Marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora siekamy dość drobno, po czym wraz z kukurydzą wrzucamy do sporej salaterki.
Następnie do składników dodajemy ugotowaną, odcedzoną komosę i pokrojone w kosteczkę jajka.
W kubeczku mieszamy jogurt z chrzanem, solą, pieprzem, tymiankiem, octem i sokiem z cytryny po czym zalewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy.