Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Lekka sałatka wielkanocna bez glutenu i majonezu

Utworzono dnia 21.03.2021

Przepis pochodzi ze strony: https://miastodzieci.pl/czytelnia/wielkanoc-w-wersji-light-przepisy/

Lekka sałatka wielkanocna bez glutenu i bez majonezu

• 50 g pora

• 50 g marchwi

• 1 małe jabłko (130g)

• 1 małe ogórki kiszone

• 4 łyżki kukurydzy

• 2 jajka

• 40 g komosy ryżowej

• 1 łyżka soku z cytryny

• 150 g jogurtu naturalnego

• 2 łyżeczki chrzanu

• 1/2 łyżeczki pieprzu

• 1/3 łyżeczki soli

• 1 łyżeczka tymianku

 

WYKONANIE:

Opłukaną komosę ryżową gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 25 minut.

W między czasie gotujemy jajka na twardo.

Marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę, a pora siekamy dość drobno, po czym wraz z kukurydzą wrzucamy do sporej salaterki.

Następnie do składników dodajemy ugotowaną, odcedzoną komosę i pokrojone w kosteczkę jajka.

W kubeczku mieszamy jogurt z chrzanem, solą, pieprzem, tymiankiem, octem i sokiem z cytryny po czym zalewamy sosem sałatkę i dokładnie mieszamy.