Kruche herbatniki marchewkowo - waniliowe stanowią doskonałą propozycję na drugie śniadanie lub deser.
Składniki na ok. 35 ciasteczek:
- 160 gramów marchewki
- 180 gramów masła
- 270 gramów mąki orkiszowej typ 650
- 140 gramów płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jedno żółtko
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- laska wanili
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej.
Sposób wykonania:
1. Płatki owsiane należy zmielić w malakserze, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, gałką oraz cukrem.
2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce (najdrobniejsze oczka).
3. Masło miksujemy z żółtkiem oraz ziarenkami z całej laski wanilii. Następnie dodajemy składniki suche i startą marchew. Całość miksujemy do momentu aż masa stanie się gęsta. Dalej wyrabiamy ciasto rękoma.
4. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, następnie rozwałkowujemy cienko na wysypanej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka przy pomocy szklanki.
5. Układamy na wyłożonej papierm do pieczenia blasze. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni (grzanie góra dół).
SMACZNEGO!