Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Promocja zdrowia w roku szkolnym 2019/2020

AKTUALNOŚCI:

Jedzenie nie jest karą ani nagrodą

Utworzono dnia 31.05.2020

Jedzenie nie jest karą ani nagrodą  

Rano serek waniliowy, na obiad sucha bułka, później przekąska w postaci herbatnika, a na kolację znów serek lub bułka. Jeśli dziecko odżywia się w ten sposób przez kilka dni z rzędu, to pomimo lekkiego niepokoju, większość rodziców przymyka oko. Jeśli jednak wybiórcza dieta staje się normą i trwa kilka tygodni, miesięcy, lub lat i zaczyna być czynnikiem zapalnym konfliktów, wpływać negatywnie na funkcjonowanie całej rodziny, to rozpoczęcie świadomej pracy nad poprawą sytuacji wydaje się być niezbędne.  

czytaj dalej... na temat: Jedzenie nie jest karą ani nagrodą

Alergeny w diecie

Utworzono dnia 30.04.2020

Najczęstsze alergeny pokarmowe

 

  Nadwrażliwość na pokarm to niepożądana reakcja organizmu na składnik pokarmowy, który u osób zdrowych nie wywołuje takiej reakcji. Może być alergiczna, czyli taka, która angażuje układ immunologiczny lub niealergiczna, bazująca na mechanizmach nieimmunologicznych jak nietolerancja pokarmowa  Szacuje się, że na alergie pokarmową choruje do 8% dzieci, zwłaszcza w okresie niemowlęcym i wczesnoszkolnym. Za wystąpienie objawów tej choroby odpowiedzialne są alergeny pokarmowe.

czytaj dalej... na temat: Alergeny w diecie

„Cukier i sól w diecie dziecka”

Utworzono dnia 23.04.2020

Pamiętaj, że większość gotowych produktów, które kupujesz w sklepach (np. pieczywo, ketchup, wędliny), zawiera już sól i/lub cukier. 
Przy najbliższej okazji sprawdź to na etykiecie. Jeśli dodatkowo posolisz jeszcze potrawy, które sama przygotowujesz, to na pewno zjesz więcej soli niż zalecana dorosłym płaska łyżeczka dziennie. Nie mówiąc już o dzieciach, którym wystarczy ilość mieszcząca się na czubku noża. 
Naturalny cukier i sól zawierają warzywa i owoce. Na przykład winogrona są bogate we fruktozę – łatwo przyswajalny cukier prosty. 
Zaś seler uważany jest za słone warzywo – ma na tyle charakterystyczny smak, że już mały jego dodatek pozwala zmienić smak zupki dla maluszka.

czytaj dalej... na temat: „Cukier i sól w diecie dziecka”

UWAGA! UWAGA! OGŁASZAMY KONKURS

Utworzono dnia 02.04.2020

Drodzy Rodzice! Zapraszamy serdecznie do udziału w wewnątrzprzedszkolnym konkursie kulinarnym.

czytaj dalej... na temat: UWAGA! UWAGA! OGŁASZAMY KONKURS

Jak czytać etykiety na artykułach spożywczych?

Utworzono dnia 18.03.2020

Przy zakupach spożywczych kusi nas wygląd, zapach, czasami cena, ale skąd wiadomo, jakiej jakości jest tak naprawdę wybrany przez nas produkt? Odpowiedź znajdziemy, czytając uważnie etykiety, umieszczane na produktach spożywczych. Czasami to, co na pierwszy rzut oka wydaje się lepsze, niekoniecznie takie jest. Kolor opakowania, jego szata graficzna, sugestywna reklama, a nawet miejsce na półce sklepowej – są to czynniki, które mogą skutecznie zachęcić do zakupu tego, a nie innego produktu. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że to zmysł wzroku dokonuje za nas wyboru.

czytaj dalej... na temat: Jak czytać etykiety na artykułach spożywczych?

GALERIE:

Przyjaciele Zippiego

Przyjaciele Zippiego

Akcja "Śniadanie daje moc!" - Żabki

Akcja "Śniadanie daje moc!" - Żabki

Co z czego otrzymujemy? Pieczemy!

Co z czego otrzymujemy? Pieczemy!

Śniadanie

Śniadanie

Witaminki

Witaminki

Małe co nieco

Małe co nieco

Od ziarenka do bochenka

Od ziarenka do bochenka

ZDROWE ŚNIADANKO

ZDROWE ŚNIADANKO

Zdrowo się odżywiamy

Zdrowo się odżywiamy

Chleb

Chleb

Spotkanie z Panią Celinką

Spotkanie z Panią Celinką

Światowy Dzień Zdrowego Jedzenia w Sówkach

Światowy Dzień Zdrowego Jedzenia w Sówkach

Zegar

Imieniny

Imieniny: