Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Przepis na warzywne naleśniki

Utworzono dnia 15.03.2021

Składniki : 

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

 

WYKONANIE:

  1. Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w plastry, solimy go i zostawiamy na 20 minut. Bakłażan puści sok, który wycieramy. Następnie kroimy warzywo w kostkę.

  2. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, aż się zarumienią. Dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię, które następnie smażymy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy do smaku.

  3. Robimy ciasto do naleśników z podanych wyżej składników, pamiętając żeby dodać posiekaną natkę pietruszki do już zrobionego ciasta naleśnikowego. Z tej porcji wychodzi około 6 naleśników.

  4. Ugotowaną soczewicę doprawiamy solą i pieprzem oraz miksujemy w blenderze z małą ilością wody, tak aby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.

  5. Usmażone naleśniki smarujemy najpierw warstwą pasty soczewicowej, potem dodajemy usmażone warzywa i zawijamy.

  6. Naleśniki super smakują podane z sałatką z pomidorów.

Pamiętajmy, aby zmielone siemię lniane najpierw zalać ciepłą wodą. Wody powinno być tyle, by uzyskać konsystencję pasty. Pozwoli to na uwolnienie klejących właściwości siemienia, które idealnie zastąpi nam jajko.

Zegar

Kalendarz

Lista wydarzeń w miesiącu Maj 2024 3 wydarzeń w tym miesiącu

Imieniny

Imieniny: