Składniki :
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
-
biała mąka pszenna- 1 1/2 szklanki
-
woda gazowana- 1 1/2 szklanki
-
zmielone siemię lniane- 2 łyżki
-
olej- 1/4 szklanki
-
kurkuma (tumeric) w proszku -1/2 łyżeczki
-
sól- od 1/2 do 1 łyżeczki
-
bakłażan bez skórki pokrojony w kostkę- 1 sztuka
-
cukinia pokrojona w kostkę- 2 sztuki
-
posiekana cebula- 1 sztuka
-
zielona soczewica- 1/2 szklanki
-
kurkuma (tumeric) w proszku- 1/4 łyżeczki
-
pikantna przyprawa do grilla- 1/2 łyżeczki
WYKONANIE:
-
Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w plastry, solimy go i zostawiamy na 20 minut. Bakłażan puści sok, który wycieramy. Następnie kroimy warzywo w kostkę.
-
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju, aż się zarumienią. Dodajemy pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię, które następnie smażymy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy do smaku.
-
Robimy ciasto do naleśników z podanych wyżej składników, pamiętając żeby dodać posiekaną natkę pietruszki do już zrobionego ciasta naleśnikowego. Z tej porcji wychodzi około 6 naleśników.
-
Ugotowaną soczewicę doprawiamy solą i pieprzem oraz miksujemy w blenderze z małą ilością wody, tak aby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.
-
Usmażone naleśniki smarujemy najpierw warstwą pasty soczewicowej, potem dodajemy usmażone warzywa i zawijamy.
-
Naleśniki super smakują podane z sałatką z pomidorów.
Pamiętajmy, aby zmielone siemię lniane najpierw zalać ciepłą wodą. Wody powinno być tyle, by uzyskać konsystencję pasty. Pozwoli to na uwolnienie klejących właściwości siemienia, które idealnie zastąpi nam jajko.