Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
Składniki:
2 średnie marchewki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju
2 cm imbiru
1l bulionu warzywnego lub wody
400ml mleczka kokosowego
1 łyżka czerwonej pasty curry
2 łyzki sosu sojowego
1 szklanka odcedzonej ciecierzycy z puszki
3 pomidory
sok z 1/2 limonki
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta cukru
1 garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Zupa:
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler myjemy i łamiemy na pół, aby ściągnąc włókna.
W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane warzywa. Przez 10 minut szklimy je pod nie całkiem zakrywającą garnek przykrywką. Od czasu do czasu mieszamy.
Siekamy imbir i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy ciepłym bulionem lub wodą i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Doprawiamy pastą curry i sosem sojowym. Dodajemy ciecierzycę, obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki pomidory.
Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Następnie doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy szczyptę cukru. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!
* przepis D. Ładochy