Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Zupa z ciecierzycy

Utworzono dnia 15.03.2021

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym

 

Składniki:

2 średnie marchewki

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego

2 łyżki oleju 

2 cm imbiru

1l bulionu warzywnego lub wody

400ml mleczka kokosowego

1 łyżka czerwonej pasty curry

2 łyzki sosu sojowego

1 szklanka odcedzonej ciecierzycy z puszki

3 pomidory 

sok z 1/2 limonki

1 szczypta soli

1 szczypta pieprzu

1 szczypta cukru

1 garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry

 

Zupa:

Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler myjemy i łamiemy na pół, aby ściągnąc włókna.

W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane warzywa. Przez 10 minut szklimy je pod nie całkiem zakrywającą garnek przykrywką. Od czasu do czasu mieszamy.

Siekamy imbir i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy ciepłym bulionem lub wodą i podgrzanym mleczkiem kokosowym. Doprawiamy pastą curry i sosem sojowym. Dodajemy ciecierzycę, obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki pomidory. 

Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 7 minut. Następnie doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Opcjonalnie dodajemy szczyptę cukru. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!

 

* przepis D. Ładochy

 

Zegar

Kalendarz

Lista wydarzeń w miesiącu Maj 2024 3 wydarzeń w tym miesiącu

Imieniny

Imieniny: