Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Batoniki musli z bananem

Utworzono dnia 17.03.2020

Batoniki musli z bananem

Batoniki musli, czyli przepis na zdrowe batoniki zbożowe. Wystarczy banan, płatki owsiane i bakalie! Są pyszne i zdrowe!

Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie
Czas pieczenia: 20 minut
Temperatura pieczenia: 180°C z termoobiegiem
Liczba porcji: 20 dużych ciastek

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 1 łyżka miodu,
  • garść rodzynek,
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż banana i rozgnieć go na gładką masę widelcem.
  2. Dodaj 1 łyżkę miodu i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Dodaj 1 szklankę płatków owsianych, rodzynki, słonecznik, żurawinę i orzechy. Całość wymieszaj.
  4. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż masę na batoniki. Ugniataj łyżką masę tak, aby była twarda i zbita.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz 20 minut.
  7. Po ostudzeniu pokrój na mniejsze batoniki.

Smacznego!

 

Zegar

Imieniny

Imieniny: