Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Brownie z... cukinii

Utworzono dnia 16.03.2020

BROWNIE Z CUKINII  (przepis pochodzi ze strony www.codzinniefit.pl)

 

  • Czas przygotowania      15 minut
  • Czas gotowania              30 minut
  • Porcje 10 (na stronie jest możliwość modyfikacji ilości porcji, co pociąga za sobą automatyczną zmianę proporcji)

SKŁADNIKI

1,5 średniej cukinii

7 łyżek masła

1 jajko

1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

2 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70 % kakao)

Polewa

3-4 paski czekolady gorzkiej (przynajmniej 70 % kakao)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Obieramy cukinię i ścieramy na najmniejszych oczkach do dużej miski. Odciskamy, by usunąć nadmiar wody, np. przez ręcznik papierowy. Odlewamy wodę, zostawiamy cukinię. Dodajemy roztopione masło, jajko, „słodzidło”, aromat wanilii i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję - jak standardowe ciasto czekoladowe. Jeżeli jest za suche, można dodać trochę wody.

Blaszkę prostokątną (tą mniejszą, która ma rozmiar ok. połowy dużej blachy) pokrywamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem - ma być suchy.

Polewa: Gdy ciasto wystygnie, zabieramy się do przygotowania polewy. Nastawiamy garnek z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, kładziemy na nią miseczkę i wrzucamy tam czekoladę, pokruszoną już na kostki. Gotująca się woda wytworzy ciepło na miseczce i ładnie roztopi nam czekoladę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Rozsmarowujemy po cieście.

Można dodać do ciepłej polewy rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę (około łyżeczki od herbaty), dzięki czemu polewa będzie błyszcząca i miękka.

POZOSTAŁE INFORMACJE

  • Wartość kaloryczna całej blachy to ok. 1850 kcal.
  • Węglowodany: 228,7 g Białko: 45 g Tłuszcz: 130 g.
  • Jedna blacha to przynajmniej 10 kawałków. 1 kawałek to ok. 185 kcal, Węglowodany: 22,8 g Białko: 4,5 g Tłuszcz: 13 g.
  • Dla porównania, jeden kawałek standardowego brownie to 300-500 kcal.

 

Zegar

Imieniny

Imieniny: