Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Kotlety z kaszy jaglanej

Utworzono dnia 18.03.2020

Składniki:

- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej cukini
- 1 duża marchew
- pieczarki (kilka sztuk)
- natka pietruszki lub inne zioła według uznania
- bułka tarta
- przyprawu według uznania, propozycje: sól morska, pieprz, kurkuma, słodka papryka

Wykonanie:

- Ugotować kaszę jaglaną: kaszę kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 350 ml zimnej wody (nieco mniej niż 1 i 1/2 szklanki).
- Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić.
- Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie.
- Marchew, pieczarki i cukinie zetrzeć na tarce. 
- Dodać do cebuli i czosnku - podsmażyć.
- Wszystko przesypać do miski.
- Dodać drobno posiekane zioła np. pietruszkę, jajka, kasze i ugniatać.
- Dodać przyprawy, bułkę tartą i sprawdzać czy masa odchodzi od dłoni, żeby sprawnie formować kulki. 
- Na blaszcze wyłożonej papierem ułoży kotleciki - lekko spłaszczyć.
- Nagrzać piekarnik 170 stopni, piec góra-dół około 15-20 minut.
- Góra ma być lekko chrupiąca a w środku będą mieciutkie. 

SMACZNEGO :)