Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

ŚWIĄTECZNY TORCIK

Utworzono dnia 08.04.2020

ŚWIĄTECZNY WIOSENNY TORCIK  SAŁATKOWY
Składniki:
• 1 opakowanie Kukurydzy 212 ml (2×106 ml)
(https://bonduelle.pl/produkty/porcja-na-raz/kukurydza-zlocista-2x106-ml/)
• 500 g pieczywa typu pumpernikiel lub innego
• 250 ml majonezu typu light
• 35 g tartego chrzanu
• 30 g roszponki
• 2-4 jajka
• 1 ogórek sałatkowy
• 1 pęczek szczypiorku
• 1 pęczek rzodkiewki
• Sól i pieprz
Krok 1.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy.

Krok 2.
Majonez mieszamy z chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3.
Ogórek i rzodkiewki kroimy w plasterki, kukurydzę osączamy z zalewy, a szczypiorek drobno siekamy.

Krok 4.
Kromkę pieczywa smarujemy chrzanowym majonezem, układamy na niej plastry jajka, oprószamy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Kolejną kromkę smarujemy i przykrywamy posmarowaną stroną. Lekko dociskamy. Podobnie wykonujemy cały torcik, układając kolejne warstwy warzyw i smarując kromki z obu stron majonezem.

Życzę smacznego!