Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Zdrowy, zielony makaron

Utworzono dnia 16.03.2020

ZDROWY, ZIELONY MAKARON (przepis ze strony www.codzienniefit.pl)

Potrawa ma wszystko to, czego potrzebuje osoba aktywna – zdrowe tłuszcze w postaci awokado, źródło dobrego białka z piersi kurczaka oraz węglowodany zawarte w makaronie Lubella Pełne Ziarno. Ten ostatni dostarcza też minerałów (żelazo, miedź, mangan, fosfor), dzięki czemu wpływa także pozytywnie na naszą cerę i włosy. Dodatek szpinaku i pomidorów to kolejna dawka witamin – nic, tylko zjadać!

 

SKŁADNIKI

200 g szpinaku

300 g piersi z kurczaka

pół opakowania makaronu kokardki Lubella Pełne Ziarno

1 duże, dojrzałe awokado

5-10 pomidorków cherry

3 łyżki jogurtu greckiego

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

sok z cytryny

sól, pieprz, bazylia – do smaku

PRZYGOTOWANIE

Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

Do blendera wrzucamy awokado, szpinak, jogurt grecki, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. Miksujemy całość. Gdy zmiksujemy maksymalnie na tyle, na ile pozwala blender, dodajemy pół szklanki wody i znów blendujemy, tym razem na gładką całość.

W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i dajemy na nią ulubiony tłuszcz (u mnie olej rzepakowy, bądź masło klarowane). Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (w moim przypadku ostra i słodka papryka) i smażymy.

Na talerze nakładamy makaron, dodajemy kurczaka i polewamy całość sosem. Dokładnie mieszamy i dekorujemy pokrojonymi w plasterki pomidorkami.

Smacznego! Przepis przewiduje od 2-4 porcji, zależnie od zapotrzebowania kalorycznego.

Zegar

Imieniny

Imieniny: