ZDROWY, ZIELONY MAKARON (przepis ze strony www.codzienniefit.pl)
Potrawa ma wszystko to, czego potrzebuje osoba aktywna – zdrowe tłuszcze w postaci awokado, źródło dobrego białka z piersi kurczaka oraz węglowodany zawarte w makaronie Lubella Pełne Ziarno. Ten ostatni dostarcza też minerałów (żelazo, miedź, mangan, fosfor), dzięki czemu wpływa także pozytywnie na naszą cerę i włosy. Dodatek szpinaku i pomidorów to kolejna dawka witamin – nic, tylko zjadać!
SKŁADNIKI
200 g szpinaku
300 g piersi z kurczaka
pół opakowania makaronu kokardki Lubella Pełne Ziarno
1 duże, dojrzałe awokado
5-10 pomidorków cherry
3 łyżki jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz, bazylia – do smaku
PRZYGOTOWANIE
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Do blendera wrzucamy awokado, szpinak, jogurt grecki, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. Miksujemy całość. Gdy zmiksujemy maksymalnie na tyle, na ile pozwala blender, dodajemy pół szklanki wody i znów blendujemy, tym razem na gładką całość.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i dajemy na nią ulubiony tłuszcz (u mnie olej rzepakowy, bądź masło klarowane). Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (w moim przypadku ostra i słodka papryka) i smażymy.
Na talerze nakładamy makaron, dodajemy kurczaka i polewamy całość sosem. Dokładnie mieszamy i dekorujemy pokrojonymi w plasterki pomidorkami.
Smacznego! Przepis przewiduje od 2-4 porcji, zależnie od zapotrzebowania kalorycznego.